Extra vergine olijfolie van de eerste persing is het edelste en meest waardevolle product dat wordt verkregen door de verwerking van olijven. “Extra vergine olijfolie van de eerste persing” word verkregen uit de eerste mechanische persing van olijvenzonder gebruik te maken van warmte, chemische procédés of stoffen, en waarvan het gehalte aan vrije vetzuren, uitgedrukt in oliezuur, niet hoger is dan 0,8%.
Extra vergine olie van eerste persing onderscheidt zich onder de oliën door zijn organoleptische kenmerken, voedingswaarden en sensorische eigenschappen.
Vaak zie je op een fles olijf olie van eerste persing het adjectief “fruttato”. Maar wat wil dat eigenlijk zeggen?
Volgens de Internationale Olijfolieraad (IOC) duidt het adjectief “fruttato” op de aanwezigheid van de geur die typisch is voor gezonde, verse olijven die in het juiste rijpheidsstadium zijn geplukt.
Om de smaak van extra olijfolie van eerste persing specifieker te definiëren en de consument te begeleiden bij het kiezen van de soort waaraan hij de voorkeur geeft, is er nog een classificatie:
fruttato leggero
fruttato medio
fruttato intenso
Wat bepaalt het verschil in intensiteit een extra vergine olijfolie?
- De tijd van de olijfoogst
- De methoden die worden gebruikt om ze te verwerken
- De “cultivar”: dit is het olijfras waarvan de olie word verkregen, elke ras heeft z’n eigen “karakter”.
Welke intensiteiten of smaken zijn er?
Olie fruttato leggero
Gekenmerkt door zeer zachte boterachtige smaak met weinig tot geen bittere en kruidige sensaties.
Deze delicate olie is perfect voor eenvoudige, mild gearomatiseerde gerechten zoals salades, rauwe of gekookte vis, mayonaise, delicate sauzen, pesto en ook voor gebak.
Olie fruttato medio
Gekenmerkt door een goed evenwicht tussen bitter en kruidig.
Deze olie onderscheidt zich door zijn duidelijke toetsen van tomaat in combinatie met aangename kruidachtige en soms balsamico toetsen. Ideaal voor gerechten met evenwichtige smaken zoals soepen met peulvruchten, gegrilde groenten, gekookte schelpdieren, blauwe vis of vis in guazzetto en verse kazen.
Olie fruttato intenso
Gekenmerkt door een eerder pikante smaak met uitgesproken aroma’s en duidelijke tonen van bitterheid en kruidigheid.
Deze olie onderscheidt zich door zijn sterke plantaardige toetsen die doen denken aan artisjok en zijn perfecte evenwicht tussen bitter en pikant. Het is perfect voor bitter smakende gerechten zoals salades met rucola, radicchio of radijs; maar ook voor gegrild vlees en smakelijke sauzen.