Er is altijd veel discussie over vetten en oliën geweest. Lang kwamen vetten en olie alleen maar negatief in het nieuws .
Dit te wijten aan één grote studie uit de jaren ’60 -Keys- die het eten van vetten heeft gelinkt aan hart- en vaatziekten. Hierdoor zijn veel mensen meer margarine en plantaardige oliën gaan eten met de gedachte dat dit veel gezonder is.
Dit artikel gaat over olijfolie, dus je raadt al welke soort vetten het bevat: onverzadigde vetzuren (het is op kamertemperatuur vloeibaar). Dan kun je nog een verdeling maken tussen onverzadigde vetzuren:
- Je hebt mono-onverzadigde vetzuren
- Je hebt poly-onverzadigde vetzuren
De mono-onverzadigde vetzuren hebben maar één dubbele binding en worden daarom ook wel enkelvoudig onverzadigd genoemd. De poly-onverzadigde vetzuren hebben meerdere dubbele bindingen en worden ook meervoudig onverzadigd genoemd.
Vooral olijfolie bevat veel mono-onverzadigde vetzuren. De rest van de plantaardige oliën bevatten veel poly-onverzadigde vetzuren. Hierbij moet je denken aan zonnebloemolie, palmolie, maisolie, lijnzaadolie en koolzaadolie. De poly-onverzadigde vetzuren kun je vervolgens weer onderverdelen in:
- Omega-3-vetzuren
- Omega-6-vetzuren
- Omega-7-vetzuren
De meeste oliën bestaan voor het grootste deel uit omega-6-vetzuren. En dit zijn nu net ontstekingsbevorderende oliën. Deze wakkeren dus allerlei ontstekingsprocessen in het lichaam aan, iets wat je absoluut wilt voorkomen. Daarentegen zijn omega-3-vetzuren juist ontstekingsremmend. Deze verminderen dus de hoeveelheid ontstekingsprocessen in het lichaam.
Idealiter bevat een olie dus zoveel mogelijk omega-3-vetzuren en zo min mogelijk omega-6-vetzuren.
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren
Maar olijfolie is dus een speciaal geval. Deze bevat namelijk enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De enkelvoudige onverzadigde vetzuur wordt ook wel een omega-9 vetzuur genoemd omdat de dubbele binding zich enkel op de negende koolstof atoom bevindt.
Welke olijfolie is de beste?
Olijfolie wordt gemaakt van olijven. Deze vruchten worden geplukt van de olijfboom en vervolgens geperst waardoor olijfolie ontstaat.
Maar er bestaat wel wat controverse rond olijfolie. Niet elke olijfolie is even zuiver op de graat. Sommige olijfoliën worden gemaakt van minder kwalitatievere olijven of olijven die al aan het oxideren zijn. Daarnaast worden er soms chemische middelen aan toegevoegd, of andere goedkope oliën. Dat is uiteraard niet hoe het hoort.
Daarom is het van belang om de juiste olijfolie te kopen. De beste is extra vergine/vierge olijfolie. Vergine betekent maagdelijk, wat inhoudt dat deze olie het minst bewerkt is. De olie is afkomstig van de eerste koude mechanische persing.
Er bestaan vier kwaliteiten in olijfolie. Van de hoogste naar de laagste kwaliteit zijn dat:
- Extra vierge olijfolie
- Vierge olijfolie
- Olijfolie
- Pomance (Spanje) of Sansa (Italië)
Of een olie extra vierge mag heten hangt af van twee zaken:
Bij in een laboratoriumtest wordt met name gekeken naar de zuurtegraad van olijfolie. Deze moet voldoende laag zijn. vervolgens wordt ook door een smaakpanel getest of de smaak goed zit. Alleen als beide kloppen mag een olie extra verginegenoemd worden.
Olie die niet voldoet aan deze eisen is geen extra vergine en wordt verkocht onder andere namen: Milde olijfolie, Olijfolie voor bakken en braden, Olijfolie,… Maar deze kan je dus beter vermijden als je een olie van goede kwaliteit zoekt.